Hvad er en regnskov?

En tropisk regnskov er meget forskellig fra en dansk skov. Det er varmt hele året, og det regner over dobbelt så meget som i Danmark. Helt præcist regner det mindst 2 meter på et år, og nogle steder kan det regne helt op til 11 meter om året. I Danmark regner det kun ca. 70 cm. Der er ingen årstider i regnskoven. Der er ca. 25 grader hele året rundt, så dyrene og planterne behøver ikke at bekymre sig om vinter og frostvejr. Det er svært at forestille sig, at det aldrig bliver koldt, når man bor i Danmark.

Livet i trækronerne

Halvdelen af Jordens dyrearter lever i de tropiske regnskove, og mange af dem lever i trætoppene. Der bor endda frøer oppe i træerne. Der er også millioner af insekter, der lever i træerne. Faktisk ved man slet ikke, hvor mange der er i alt, men man har engang fundet 33 forskellige arter af myrer på det samme træ. Blandt andet derfor er det vigtigt at passe på regnskovens træer. De er jo også hjem for mange forskellige aber, firben, fugle, slanger og mange andre dyrearter.

Livet på skovbunden

Men det er ikke kun over jorden, der sker noget i regnskoven. Nede i jorden har masser af smådyr, svampe og bakterier travlt med at nedbryde døde dyr og planter. De deler de døde ting op i mindre og mindre stykker, og til sidst er bladet blevet til muld. Fordi der er så varmt og fugtigt i regnskoven, arbejder bakterier og svampe ekstra hurtigt. Et blad kan være helt nedbrudt efter kun fem uger. Det betyder, at den næring, der var i bladet, igen kommer ud i jorden, så planterne kan genbruge det.

Planterne er hurtige til at optage næringen, så der er ikke ret meget næring i regnskovsjord. Derfor er det ikke nogen god idé at fælde regnskoven for at lave landbrug eller plantager. Det er jorden alt for dårlig til.

Over halvdelen af verdens dyr og planter lever i regnskoven.

Regnskoven fældes

Den største trussel mod verdens regnskove er landbrug. Man fælder træerne for at dyrke jorden. Desværre er jorden ikke særlig velegnet til at lave landbrug, fordi der ikke er ret meget næring i jorden, og efter få år er jorden helt udpint.

Regnskoven fældes også for, at man kan lave plantager, dvs. marker med den samme slags planter i lange lige rækker. Det kan f.eks. være bananer, oliepalmer eller ananas. Fordelen ved plantager er, at det er nemt at passe og høste. Men i forhold til en regnskov er der næsten ingen dyr, der kan leve i en plantage.

Selvfølgelig fældes regnskoven også, fordi man vil bruge træet. Træ fra den tropiske regnskov er som regel mørkt og hårdt og derfor meget holdbart. Det er også rigtig flot at bruge til møbler og gulve. Derfor vil mange gerne bruge regnskovstræ i stedet for f.eks. dansk træ. Men hvis man køber møbler eller brædder lavet af regnskovstræ, er man måske med til at ødelægge verdens regnskove. Heldigvis findes der en mærkningsordning for træ. Mærket hedder FSC og hvis træet er mærket med FSC-mærket, er man sikker på, at træet kommer fra skove, hvor der er taget hensyn til både plante – og dyrelivet og de mennesker, der bor i regnskoven.

Man kan sige, at træet er bæredygtigt. Bæredygtighed betyder, at man skal sørge for, at der også er mulighed for at dække vores børn og børnebørn og oldebørns behov i fremtiden. Det duer altså ikke at bruge alle ressourcerne nu, så der ikke er noget tilbage til vores efterkommere. Derfor skal vi også passe på regnskovene, ligesom vi skal passe på havene og grundvandet.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)